Ethereum Classic (ETC) nedir? Ethereum Classic (ETC) nasıl alınır? Ethereum’un sahip olduğu blok zinciri teknolojisi üzerine geliştirilmiş olan bir kripto para olan ETC, Ethereum’a çok benzerdir. Fakat yatırımcıların işlemleri blok zincirine ait ETC’ye özel etkinlikle bir çatal oluşturdu. Ethereum Classic’in akıllı sözleşmeleri ve dağıtılmış teknikleri gibi bazı özellikleri, hala Ethereum’a benzerlikler barındırıyor.
Ethereum Classic’in doğuiu, ETH kullanıcılarının iki gruba ayrılmasına neden oldu. Peki tartışmaları beraberinde getiren Ethereum Classic neden doğdu?
Açık kaynaklı bir proje olan Ethereum Classic, Ethereum kadar bilinmiyor, hatta çok az insan varlığının farkında. Merkezi olmayan özerk bir platform olan DAO’ya yapılan sanal saldırı, bu bölünmenin yolunu açmıştı. Ethereum’un ağında bulunan bir açık, 50 milyon dolarlık ETH’nin çalınmasına sebep olmuştu. Bu hatanın esas sebebi Ethereum değil, DAO’ydu. Bu da bu hatadan kurtulmanın tek yolu olan Ethereum blok zincirinde bir çatal oluşturan hard fork yapmaktı. ETH blok zincirine ek, eski özelliklerine sadık kalmayı tercih eden ETC’yi doğurdu.
Ethereum ağında mağdurlar coinlerini geri alabildi ve ağdaki açık kapatıldı ancak herkes bu değişiklikten yana memnun değildi. Blok zincirinin topluluk ağındaki bazı üyeler, değişimin blok zinciri fikrine aykırı olduğunu gerekçe göstererek değişime itiraz etti. Bu insanlar şimdiye kadar Ethereum’un hard forktan önceki eski versiyonunu destekliyorlar, ancak Ethereum Classic olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi ise mevcut değişimi kabul etmeyerek yeni bir isimle eski ilkelere bağlı kalmasıydı. Başlarda bu versiyonun piyasadan silinip gideceği düşünülmüştü ama şaşırtıcı derecede kalıcı olmayı başardı.
Ethereum Classic, kurucu ekibin içinde yer aldığı ETCDEV isimli bir kuruluş tarafından yönetilmekteydi. Bu ekibin içinde Igor Artamonov, Richar Schumann ve Donald McIntyre gibi isimler yer almaktaydı. Şu anda ETC’nin güncellemeleri ve gelişimi, ETC Labs tarafından takip ediliyor.
Ethereum Classic platformu, Ethereum’un ilk versiyonunun bir kopyasıdır. Bugünkü ETH, Poof of Work (PoW) ve Proof of State (PoS) protokolüne geçmeyi hedefliyor. ETC’yi ETH’den ayıran bir diğer özellik de kripto para madenciliğindeki faktörler. ETC, ETH madenciliğinden çok daha kolay. Klasik bir coin madenciliğinde olduğu gibi Ethereum Classic madencileri de grafik işleme birimlerini (GPU) kullanarak dijital madencilik yapabilirler. ETC madenciliği, diğer Proof of Work, yani iş kanıtı tabanlı kripto para birimleriyle aynı ilkelere göre yapılır. ETC’de çıkartılan her bloktan sonra madencilerin aldığı ücret 3.2 ETC, yani yaklaşık 180 TL.
İsminden de anlaşılabileceği üzere Ethereum’un ilk haline sadık kalan topluluk üyelerinin sahip çıktığı Ethereum Classic (ETC) nasıl alınır? Hangi kripto para birimini almak isterseniz isteyin, tercih edebileceğiniz en iyi uygulama Binance’dir. Binance platformunu diğer kripto para borsalarından ayıran birçok özelliği bulunmaktadır. Hızlı, güvenilir, makul ve çok yönlü kullanımı sayesinde ETC, dünyanın en yaygın kripto para borsasıdır. Siz de hemen üye olmak ve kripto para işlemleri yapabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.
2 Comments
Vehbi
ETC aldığım ilk günden beri beni mutlu etti. Sadece geçenlerde bir düşüş yaşadı, üç güne toparlandı. Böyle hızlı toparlandığı için güven veriyor. Hem kısa vadeli al sat yaptığım bir miktar ETCm var bir miktar da uzun süre tuttuğum var.
Hasan
Eskiden beri alıp tutanların yüzünü güldüren ETC yine düşük fiyatlarda. Bu fiyatlar kesinlikle yükselecek diye tahmin ediyorum. Çizdiğim grafiklerden yorumcuların söylediklerine kadar her şey büyük bir yükseliş gösteriyor. ETC ile ilgili alım yapıyorum bir süredir, almaya da devam edeceğim.